Drömfabriken

Om när tid och lust sammanfaller

Det var länge sedan jag skrev. Nej, nu är jag ovarsam med sanningen . Det var länge sedan jag skrev f r i t t . Jag smakar på begreppet frihet. Vad betyder det? Jag googlar som jag alltid gör när jag blir nyfiken på vardagsord vi slänger oss med.

Synonymer till frihet

  1. Självständighet, oberoende, suveränitet, självstyre; obundenhet, tvångslöshet, otvungenhet, frigjordhet
  2. tillstånd, licens, befrielse, lov, tillåtelse; rättighet

motsatsord

    1. ofrihet, förtryck, bundenhet, beroende
    2. tvång, krav

Jag undrar varför jag inte ger mig själv tillåtelse att otvunget skriva här varje dag? Vad är det som håller mig tillbaka egentligen? Det skaver och det är något som jag ofta tänker på när jag lägger mig på kvällen. Varför skrev jag inte fritt idag?

Jag behöver hjälpa mig själv på traven en smula. Komma loss genom att ge mig själv utrymme. För tid finns det uppenbarligen. Det ser jag när jag får min veckorapport på skärmtiden från telefonen. Ibland är det skrämmande mycket tid jag har tillbringat med att glo på vad andra gör istället för att göra själv.

-Jag gör det när tid och lust sammanfaller.

Så brukade min pappa säga. Hans bror likaså. Det är ett roligt uttryck och sagt med massor av humor. Men det bor också ett en smula allvar och en maktlöshet i det. Att vänta på att förutsättningarna ska bli rätt för att ta tag i något. Jag förstår ju om det är något jobbigt eller tråkigt som borde göras. Men det här jag håller på med. Vad handlar det om? För jag är varken förtryckt eller har en ofrihet här på min egen blogg som jag dessutom betalar för och äger helt själv. Hm…

Jag älskar att plocka fram inspirerande författare. Bläddra bland sidorna. Få inspiration från någon fras här och där. Göra fint där jag ska sätta mig och skriva. Idag har jag tillexempel en blå himmel som tak och Bysjön som glittrar när jag lyfter blicken. Jag ser Västansjö bada i morgonsol. Till stämningsmusik har jag fågelsång, fiskmåsars skränande, avlägset prat, plaskande årtag från en fiskebåt och nyss slog kyrkklockan. Jag har kokat te och det finns inget jag måste just nu. Förutom att sitta här och skriva. Jag har gett mig förutsättningarna. Och då hände det. Jag lyckades på egen hand få tid och lust att sammanfalla.

 

Jag kanske kan bli bra på det om jag övar mig? Bra på att ge mig själv de rätta förutsättningarna. För jag lyckas ju med annat som jag lägger ner tid på. Ja, jag ska fortsätta träna genom  att skriva här i morgon också. Eller kanske redan ikväll. Och i mellanrummet ska jag fira mors dag.

Med kärlek

/Ruth Louise

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Porslinskatt

mars 13, 2021

Frågor i syrenens tid

maj 31, 2021