Land- och sjöväder

Beteenden kopplade till hav och land.

Lisa Frost heter kvinnan, passande nog, som presenterar dagens Land- och sjörapport från SMHI. Hon pratar fort om ett omfattande lågtrycksområde över Östersjön som de kommande dagarna ska ge ett besvärligt väder i Östersjölandskapen samt upp över Stockholmsområdet. Jag lyssnar uppmärksamt fast det inte gäller mig. Nästan upprymt pratar hon om gula och orangea varningar för ymnigt snöfall och jag förstår henne.

Hennes röst låter däremot inte lika ivrig när hon berättar att det hos mig i de västra delarna av Götaland och Svealand kommer att vara halvklart till mulet och snöbyar här och var. Någon minusgrad får vi också och jag känner mig en smula besviken.

-Nordostlig vind. I morgon ostlig, avslutar hon och fortsätter beskriva vädret i de östra delarna av Götaland och Svealand.

Jag tycker om när man känner en väderlek. Ordentligt ska den kännas. Ska det blåsa vill jag att det ska tjuta och riva. Ska det snöa vill jag att det ska vräka ner och ska det vara kallgrader måste näsborrarna klibba ihop, tänderna ila och får jag önska ordentligt ska stjärnhimlen spraka ikapp med ett norrsken när jag kliver utanför dörren. Jag vill ha tropiska nätter på sommaren med åskväder som gör mig jätterädd och förtjust samtidigt, fast jag bor i Dalarna. Jag vill ha riktigt rejält med väder och däremellan vill jag vila. Inget halvfjös med nån svag till måttlig vind och lätt snöfall mitt i vintern.

Det är inte helt oproblematiskt av mig önska sånt i en tid då klimatet håller på at kollapsa helt. Det är nästan perverst av mig. Tro mig, jag lider också av klimatångest, framförallt när jag tänker på Kråkans framtid, men jag kan ändå inte riktigt värja mig från den där förväntan jag får i kroppen när Lisa Frost och hennes kollegor siar om nyanser mellan gult och rött.

Lisas röst fortsätter prata på radion och jag undrar om jag håller på med känslomässig proijektion?

Projektion är att placera oönskade tankar, känslor eller impulser på en annan person som inte har dessa. Det handlar om att projicera något vi inte gillar med oss själva på någon annan för att skydda oss från att behöva erkänna de delar av oss som vi inte gillar.

Jennyrappblifri.se

Jag skakar av mig tanken och fortsätter lyssna. Nu låter det ju nästan som poesi istället när hon beskriver hur södra Norrlands fjälltrakter får varierande molnighet med lite utrymme för blek novembersol.

Jag kan ju inte lägga skulden på SMHIs meteorologer när det är jag själv som blir upprymd av vädret.

-Och så en sjörapport! säger hon piggt. Vi börjar med en siktsammanfattning.
Hon berättar om dålig sikt på de södra farvattnen där det tidvis är risk för både snö och regn.

Det har jag också fått på slutet. Jag ser mycket sämre i skumt ljus. Speciellt på hösten när vägbanan är mörk och våt. Dom där vägpinnarna av sly som sitter i diket efter småvägarna ger jag inte mycket för. Dessutom glömmer jag bort att bära glasögon. Jag behöver inte ha dom hela tiden har optikern sagt och det är väl orsaken till mitt kisande och den punktvärk i huvudet som uppstår efter en dag vid skärmar utan brillorna. Jag har suttit sönder ett par förresten. Som tur är har jag ett abonnemang med tre par, så jag kan inte skylla på att jag är utan heller. Dessutom måste jag väl för tusan kunna känna efter själv i hur stor omfattning jag ska vara glasögonbärare? Eller måste jag ha en optiker som berättar för mig att det är dags att sluta bruka glasögonen som diadem och använda dom som det hjälpmedel de faktiskt är?

Att skylla på andra som en strategi och som ett sätt att undvika ansvar och konsekvenserna av sina misstag är aldrig en bra idé.

Utforskasinnet.se

-Klockan tolv hade Stockholm noll grader, Göteborg en, Malmö noll, Karlskrona och Kalmar båda minus en, Visby minus två, Jönköpings flygplats minus en. Norrköping, Karlstad och Gävle hade alla noll, Mora minus tre, Sundsvall minus en, Östersund minus 9, Umeå minus två, Vilhelmina minus tio, Luleå minus sex och Kiruna hade fjorton minusgrader. Och nattens lägsta temperatur i landet hittar vi i Karesuando i nordligaste Lappland med tjugofem minusgrader, vilket också är säsongens hittills lägsta temperatur.

Trettiosex komma fyrtioåtta grader hade jag i temperatur i morse. Det vet jag för jag använder mig av en app med termometer för att kunna följa min fertilitet genom menscykeln. En helt normal temperatur för mig när jag befinner mig i follikulärfasen. Det gör mig lugn. Allt är i sin ordning med inutitemperaturen.

Hitta inre frid och lugn genom att ha tålamod. Och när det inte riktigt går som vi tänkt oss kan det kännas som om vi inte har någon kontroll. I dessa fall är tålamod mycket viktigt. Tålamod är en form av tolerans. Det är viktigt att veta att motgångar inte är permanenta.

Utforskasinnet.se

Lisa berättar att kulingvarning finns utfärdat för Skagerack, mellersta och norra Östersjön samt för Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet. Prognosen gäller fram till i morgon kväll.

Jag missade en behandling i fredags. Jag skulle få massage och akupunktur, men jag hade inte skrivit upp det i min kalender. Då glömmer jag direkt. Saker försvinner. Jag tappar greppet och strukturen.

Idag är det söndag. I morgon redan, när nästa vecka börjar, har jag så många saker att göra och jag vet i förväg att det kommer att bli riktigt tjorvigt på sina håll. Jag behöver sätta mig ner och skriva upp när, var och hur saker ska ske. I vilken ordning och med vem. I stället sitter jag här, skriver, lyssnar på väderleksrapporter och skyller ifrån mig till höger och vänster.

Prokrastinering, eller uppskjutarbeteende, innebär ett vanemässigt undvikande och uppskjutande av krävande eller tråkiga uppgifter, till förmån för de som upplevs som roligare eller enklare. Prokrastinering förväxlas ibland felaktigt med lathet men det är en aktiv process, där man väljer att göra något annat än den uppgift man borde ägna sig åt. När man prokrastinerar är man ofta högst medveten om att man undflyr uppgiften och att detta förmodligen är en riktigt dålig idé, och ändå upprepas beteendet.

Teraply.se

Och när jag ändå håller på att fokusera på annat, kan jag ju lika gärna berätta om dagens tankevurpa.

Vi var på julmarknad igår och då köpte jag en fin kärve av en bonde från grannbyn. Jag satte ner den bredvid fågelskrämman i landet, men den välte omkull med den smala pinnen i den mjuka jorden, så Johan var snäll och hjälpte mig att slå ner en stör i marken med ett spett. Jag fotograferade och var så nöjd.

-Titta så fint! utbrast jag flera gånger. Både han och Kråkan höll med, ställde upp på bilder och gjorde sig till.

När vi sedan blev ensamma, han och jag sa han;

-Du, tror du fåglarna blir rädda för fågelskrämman när de ska äta av din fina kärve? Eller, dom kanske är tillräckligt hungriga för att strunta i henne?

En partner som verkligen älskar dig är hänsynsfull och bryr sig om dina känslor, behov och önskemål. Hen tycker att de är lika viktiga som sina egna önskningar och behov. Hen bryr sig om ditt välbefinnande och kommer att göra saker för att göra ditt liv bättre, ibland genom att göra saker som hen normalt inte gör.

Elle.se
Kärlek ♥ Ruth Louise

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Juldag

december 25, 2022