Vardagsbetraktelser

Annandag jul

Jag går en på en förmiddagspromenad i det frusna landskapet. Små flingor faller från en gråvit himmel. Det kan knappt räknas som snö, men SMHI säger att det ska börja på riktigt om en halvtimme. Jag saknar vintern, men minusgrader är bättre än inget och två kvällar i rad har jag sett stjärnhimlen gnistra. Jag förlorar mig så lätt i den. Med skräckblandad förtjusning tittar jag upp i oändligheten. En av mina största idoler heter Ulf Danielsson. Han är professor i teoretisk fysik och jag förstår ytterst lite av vad han säger egentligen. Men han pratar om rymden på ett sätt som får mig att reagera på samma vis som när jag hör eller läser riktigt bra poesi. Lyssnarens guide till galaxen, som sändes på P1 2009, finns i tre delar som podd. Och otaliga är de nätter som jag somnat till teorier om hur många universa det kan tänkas finnas där ute, funderingar kring elva dimensioner och alla dessa svarta hål. Jag förstår inget alls nästan. Men ett obesvarat mail, eller tvätt som borde strykas, blir så litet i allt det stora.

Jag är tung i magen efter all julmat. Jansson frestelse och ett dyk i chokladkartongen. Skinkmacka och och ett glas julmust. Sill och till kaffet en bit rocky road. En blandning av sött och salt. En vuxen människa består av cirka 60% vatten, mitt inutivatten kanske är bräckt nu, som i Östersjön?

Jag har på inrådan av min vän Ellinor, börjat läsa i en bok som heter Lev Kreativt. Man ska skriva morgonsidor varje dag i tolv veckor, utöver en massa andra övningar. Tre sidor åt gången ska man skriva. Det står ingenstans hur stora sidorna bör vara. Jag har en bok i A5-format. Spretiga och lutande bokstäver slingrar sig ut genom pennan och ner i den vita skissboken  Jag överraskas själv av hur många negativa tankar jag har direkt på morgonen. Och alla rädslorna som lurar under ytan. Det är nog bra att skriva av sig. Lätta på trycket. Allt är inte till för alla. En del saker är knappt till för en själv när man börjar lyssna.

Jag ska försöka mig på att yoga en stund idag. Framför julgranen kanske. Jag brukar kasta ut min senast på trettondagsafton. På min födelsedag. Då vill jag ha krispiga tulpaner på bordet och ta ut riktningen mot vår. Han vill ha den kvar längre. Vi skapar nya traditioner tillsammans och ikväll blir det tacos. Annandagen är en mjuk dag.

Hur mår du?

Med värme // Ruth Louise

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vintersolståndet

december 21, 2020