Drömfabriken / Vardagsbetraktelser

Om att odla drömmar

Lördag morgon.

Jag vaknar tidigt av mig själv i gryningsljuset. Vi har inga mörkläggningsgardiner i sovrummet än. Persiennen gick sönder när jag testade att dra i snöret. Nu har lamellerna fastnat i en liten solfjäder högst upp mellan rutorna. Jag ska dela på fönstret och knyta om den. Kanske i dag, men inte nu. Istället sträcker mig efter mobilen, ignorerar notiserna på skärmen och startar en podd om Kamala Harris. Jag vilar en stund till i värmen. Intervjuer med människor som känt USA:s vicepresident innan hon blev en av världens mäktigaste kvinnor blandas med hans snarkningar och snusande.

Efter en halvtimme kliver jag upp. Pussar honom lätt på axeln som ser ut att frysa och stoppar försiktigt om honom. Han grymtar till svar och ler i sitt gränsland mellan sömn och vakenhet. Jag ler tillbaka och fiskar upp en kimono som ligger på en stol bredvid sängen. En jag köpte på loppis i Gagnef. Grå med svart kurbitstryck på ryggen. 40 kronor betalade jag tanten som sa att den inte passade henne med så korta ben. Jag tror att den är stulen från ett hotell i Tällberg, tänkte jag säga men höll mig och gav henne två knöckliga porträtt av Astrid Lindgren istället. Vem var jag att döma som var i full färd med att köpa stöldgods?

Han hade en visslande Johanna i en av flyttkartongerna. Doften av Arvid Nordquists mellanrost sprider sig i köket när jag tvingar i mig mitt stora vattenglas med lime och bikarbonat. Jag har läst att det renar kroppen. I telefonen ser jag att de flesta av mina notiser handlar om fler tips på vad jag kan odla ute på balkongen.  I förrgår bad jag mina följare på instagram om hjälp. Jag vill skapa en oas här uppe för oss. Med blommor och ätbart i en salig blandning. Jag har fått massor av svar. Sociala medier är fantastiskt på många sätt.

Det känns ändå ovant att inte ha en bit mark att odla på och gräva i. Fast tänker jag efter kan vi ha potatisland hos mamma, tvärs över sjön och har vi tur får vi vara med och odla på Plätten här i Grangärde. Jag skrev ett blogginlägg om den för något år sedan när jag bloggade på tidningen Land. Om du vill finns inlägget att kvar att läsa om du klickar här; Skördemarknad i Grangärde

Jag häller upp en kopp kaffe – kaffetåren den bästa är av alla jordiska drycker – och börjar skriva ner allas tips på växter;

 • aster
 • chokladblomma
 • dhalia
 • eukalyptus
 • heilotrop
 • indiankrasse
 • jätteverbena
 • klematis
 • krasse
 • lavendel
 • luktärt
 • njurvinda
 • perlagon – i alla former och färger
 • petunia
 • physalis
 • pipranka
 • ringblomma
 • rondellpetunia
 • rosenskära
 • rosmarin
 • smultron
 • solros
 • syrenbuddleja
 • sömntuta
 • temynta
 • vallmo

Även om jag har blivit betydligt bättre på att vara i nuet, längtar jag efter våren när jag läser igenom listan. Jag häller upp en kopp kaffe till och surfar in på Impectas fröhandel på nätet. Det är många sorters drömmar man kan odla. Såna om en prunkande balkong på en herrgård, ett slut på Coronapandemin, en ingång till början på en roman och ytterligare en frilansdag i veckan tillexempel.

Vilka odlar du just nu?

Kärlek // Ruth Louise

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Eftermiddag i februari

februari 17, 2021

februari 24, 2021