Vardagsbetraktelser

Hundra sommardar

I morse när vi åt frukost sa han den lilla;
-Mamma, idag är det något nytt som händer. Det är första juni och då blir det sommar på riktigt!
Tillsammans räknade vi nedåt. Till sommarlov och äventyr. Till sena ljusa kvällar och mete från bryggan precis där vi bor. Han ville börja med allt direkt. Barn är bra på det viset.

-Fiska efter skolan. Äta glass på bryggan. Bada fast det säkert är skitkallt. Äta glass på balkongen. Mysa. Jag kan äta glass när du läser Sune för mig också! I soffan mamma. Eller så bygger vi en sån där koja igen. En sån vi hade i Abborrberg när jag var liten…

Jag åkte till jobbet med bara ben. Tog på mig klänningen som har samma färg som havet. Tiden är för knapp för att svettas i jeans. Vi har hundra sommardagar på oss.

Blodet rinner vidare. I morgon ska jag på akupunktur.

Kinesisk metod för smärtlindring och sjukdomsbehandling med instick av nålar.

I min handväska ligger min svarta bok. Jag bär den med mig överallt men skriver inte ett ord. Så kan det vara ibland. Inget konstigt med det. Ändå vet jag att jag borde. Jag borde skriva betydelsefulla anteckningar om betydelselösa händelser. För det är så det kommer att vara sen. När jag inte finns kvar. Min pappa har lämnat efter sig en dagbok från 1981. Året då jag föddes. Aldrig tidigare har det varit så intressant med spretiga versaler ÅKTE TILL BOTÅKER. LILLTÖSEN FÖLJDE MED. Eller BESIKTIGADE BILEN. BEHÖVER LETA EFTER NYA BROMSBELÄGG. Återkommande JOGGADE RUNT UVTJÄRN och ONT I RYGGEN. 

Idag är det den första juni. Och efter en påminnelse av Moster Marianne, läser jag dikten av Caj Lundgren högt denna sommarens första dag. Precis som mormor Ruth alltid gjorde. Hundra sommardagar har vi fått. Vi har snart förbrukat vår första. Jag har;

 • Jobbat och börjat lära mig programmet InDesign
 • Oroat mig för blodet, men fått en tid hos min gamla trygga jordemor
 • Fått sidan 3 (den bästa för nyhetsartiklar) i tidningen
 • Ätit indisk mat med en kvinna jag gärna vill lära känna lite bättre
 • Pratat med mamman och vänner i telefonen
 • Pussat min pojkvän
 • Kramat och pussat Kråkan många många gånger
 • Stekt fiskpinnar och stuvat spenat
 • Städat i köket
 • Sett på när Kråkan metade abborre med korv. Det nappade inte.
 • Pratat med två gamla fina elever på bryggan vid sjön
 • Fotograferat YogaKarin när hon badade
 • Haft besök av Lars Knallis Johansson
 • Läst Sune för Kråkan så att han har kiknat av skratt
 • Suttit i flera timmar på balkongen med den stora älskade, skrivit, pratat, och sett solen gå ner
 • Druckit ett glas vin och ätit brända popcorn

I morgon när vi vaknar har vi nittionio sommardar kvar. Undra vilken som blir just din största?

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frågor i syrenens tid

maj 31, 2021