I naturen / Konstnärskapet / Vardagsbetraktelser

Getingsommar

Kan det bli en getingsommar?
Stora vilsna och lite slöa getingar har de senaste dagarna besökt mig.
Här uppe i ateljén och nere i lägenheten.
Allergisk och lite rädd närmar jag mig de tigerrandiga flygfäna med glasburk och pappersark.
Varsamt fångar jag in och släpper ut i frihet.

Så små och så otroligt viktiga.
Jag får en klump i magen när jag tänker på våra viktiga pollinatörer.
På Naturskyddsföreningen läser jag att världens skördar av grönsaker, frukt och nötter redan har minskat med 3 – 5 % eftersom de pollinerande insekterna som behövs för bra skördar har blivit färre.
Det leder i sin tur till att människors hälsa försämras, eftersom att det blir både svårare och dyrare att få fatt i hälsosam mat.

Saxat från Naturskyddsföreningens instagramkonto:

Det kallas ”vindrutefenomenet”, och är för många människor en konkret påminnelse om hur mycket fler insekter det brukade finnas. På drygt 20 år har 80 procent av våra insekter försvunnit, visar studier från flera olika platser i Europa. Insekterna är en livsviktig länk i ekosystemet: Om våra vilda bin försvinner kommer vi till exempel att få stora problem med matförsörjningen! Enligt forskarna är den intensiva användningen av kemiska bekämpningsmedel en av de stora bovarna bakom de skrämmande siffrorna. Sveriges politiker och EU-parlamentariker har just NU en unik chans att göra något åt det här! För under 2023 förhandlas ett nytt lagförslag i EU som, om det går igenom, kan minska användningen av bekämpningsmedel med 50 procent.

Ser du ofta insekter?

I boken Solöga står att läsa:

Geting Vespula vulgaris
Uppskatta dig själv och se din egen skönhet. Min gåva till dig är att vara nöjd med dig själv.
Problem med getingar – du uppskattar inte dig själv/är missnöjd med dig själv.

Det är en prövning just nu.
Att uppskatta mig själv och se min skönhet.
Jag sitter på ändan framför datorn och har skrivkramp.
Dåligt för både kropp och knopp.

Jag längtar efter sommarlov och surret från humlor och bin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *